Dokkum 2 (zo) - Geel Wit 3 (zo) (competitie)zondag 08 oktober 2017

"Het fenomeen Jan-Ede"

Datum : Zondag 8 oktober 2017

Eindstand : 5-0 (2-0)

Hij wordt gezien als de beste voetballer van Ameland. Hij staat bekend om zijn openheid en de positieve manier waarop hij supporters benaderde. Liefhebbers waren dol op het speciale loopje, dat hij jarenlang na ieder doelpunt uitvoerde: met lange passen en draaiend met gestrekte armen naar zijn supporters (bron Wikipedia).

Naast Jan Bruin, de oud-Cambuurspeler over wie dit intro ging (laat daar alstublieft geen misverstand over bestaan!), heeft Ameland nog een fenomenale voetballer voortgebracht. Zijn naam: Jan-Ede. Al op jeugdige leeftijd openbaarde het unieke talent van Jan-Ede zich op de voetbalvelden van Amelandia. In tegenstelling tot zijn oudere broer, Jan-Willem van Ede, welke al op jonge leeftijd Ameland achter zich liet om vervolgens 1e keeper te worden bij FC Utrecht, bleef Jan Ede het eiland trouw om voor zijn familie te zorgen. Helaas ging dit ten koste van zijn sportieve aspiraties.

Toch besloot Jan Ede op latere leeftijd zijn Umbro’s weer onder te binden om zijn kwaliteiten bij het zondagsteam van v.v. Dokkum te vertonen. En hoe! Net als een vos, verloor Jan-Ede wel zijn haren, maar niet zijn streken. Als hij speelt, dan dicteert Jan-Ede het spel en laat hij zijn ploeggenoten 3 kelderklassen beter spelen. Ook ik mag het genoegen ervaren om met het fenomeen Jan-Ede te voetballen. Zelfs een training met Jan-Ede is een waar genoegen.

Tsja, dan komt de dag, dat alles op zijn plek valt. Zo’n dag waarvan je over 20 jaar nog precies weet waar je was, wat je deed, met wie je was oftewel “een dag om nooit te vergeten”. Deze dag was afgelopen zondag, 8 Oktober 2017. Om precies te zijn: 10:15, B-veld v.v. Dokkum, Harddraverspark.

Op het programma stond de thuiswedstrijd tegen Geel Wit 3 uit Buren (Ameland), de aartsrivaal van Jan Ede. De opdracht van de coach was simpel; ALLE BALLEN OP JAN-EDE. En zo geschiedde. Nadat Roel had getest of onze keeper Marco al wakker was, kon de voetbalshow beginnen. Met het vertrouwde combinatiespel werd de tegenstander onder druk gezet. De ene kans na de andere volgde. Echter zonder het gewenste resultaat.

Tot de 15e minuut. Corner van rechts. Jan-Ede wandelt het strafschopgebied binnen en neemt positie in. De tegenstander reageert nerveus. Jan-Ede blijft stoïcijns. Daar komt de bal. Terwijl de tegenstander zich om Jan-Ede heen verdringt, blijft hij koelbloedig, of als hij al weet wat de bal gaat doen. Op het juiste moment springt Jan-Ede op en nopt (koppen met de nek) de bal in het doel: 1:0. Hiervoor past maar één zin; veni, vidi, vici !!!

Na zo’n weer-ga-loos doelpunt wil je gelijk het liefst direct stoppen met voetballen. Om vervolgens met je familie, vrienden, kennissen en zelfs met je vijanden dit unieke moment te vieren. Helaas was dit niet mogelijk, want er moesten nog 75 minuten worden gespeeld. Wat volgde waren 33 gemiste kansen. Gelukkig nog 4 doelpunten én een Aan(t)slag op de enkels van een Geelwitspeler (minpuntje). Einduitslag 5:0! Ongeslagen medekoploper in de 5e klasse-K (K staat voor kelder).

A.s. zondag om 11:00 staat de uitwedstrijd tegen F.V.C. (Leeuwarden) op het programma. Een voor ons onbekende tegenstander. Maar “whatever” wij hebben Jan Ede…

Groet,